arrow_drop_up arrow_drop_down
11 oktober 2017 
in Blog

Zij koos voor kwaliteit en maatwerk

Vorig jaar belde Bettine belde mij op naar aanleiding van een strategiegesprek. Zij was geïnteresseerd in mijn halfjaar- en jaarprogramma en wilde graag weten of dit ook geschikt was voor haar. Na het verlies van haar dochter, toen 1,5 jaar geleden, had zij het zwaar. 

Impact
Heel begrijpelijk, het verlies heeft een grote impact in haar gezin. Haar zoon probeerde zijn dagelijks leven weer op te pakken, maar dat viel niet mee. Hij was zwijgzaam en wilde zijn ouders niet belasten met het verdriet om zijn zus. Hij zat veel op zijn kamer. Gelukkig was hij wel overgegaan naar het nieuwe schooljaar zodat hij bij zijn vrienden in de klas bleef. Het gaat nu weer beter met hem. Hij had en heeft nog steeds steun van zijn vrienden en afleiding wanneer zij eropuit gaan.

Drie maanden na het overlijden van hun dochter hadden Bettine en haar man hun werk weer opgepakt. Met vallen en opstaan probeerden zij hun leven weer op de rails te krijgen. Van familie en vrienden kregen zij hulp.
Minder goede ervaringen waren er ook door onbegrip uit hun omgeving: ‘Het gaat nu toch zeker al beter, het is immers al een jaar geleden’ zo probeerde iemand uit de buurt hen op te beuren…

Lege plek
Bettine was erg verdrietig, ze vertelde: ‘Het gemis is zo groot. Er is zo’n enorm gat geslagen in ons gezin. Niets is meer zoals het was.
Aan tafel is er die lege plek die zo sterk aanwezig is.’
Ze vertelde al bij een psycholoog te zijn geweest. De huisarts had haar daarnaar toe verwezen. Zij had behoefte om met iemand te praten die meer wist over rouw en verlies. Na twee gesprekken wist zij het zeker, dit hielp haar niet verder. De psycholoog was aardig, maar begreep niet echt hoe zij zich voelde en wat de gevolgen waren van het verlies voor haar gezin. Ze was er niet meer heengegaan en probeerde er zelf weer wat van te maken. ‘Ik moet het toch zelf doen’ vertelde ze. Ik zei daarop: ‘Dat is waar, maar je hoeft het niet alleen te doen.’

Ze liep vast…
Helaas kwam ze niet verder, ze liep vast. Het leek allemaal zo uitzichtloos. Wanneer zou ze zich beter voelen en weer blij kunnen zijn met meer vertrouwen voor de toekomst. Haar man deed zijn best en werkte hard, meer kon hij ook niet voor haar doen. Samen hadden zij een mooie vakantie in Frankrijk gehad, dat was fijn, ook al waren er verdrietige momenten. Eenmaal thuis was het gemis en alle heimwee naar haar dochter weer heel erg aanwezig.

Ze was blij dat ze mijn website ontdekte op internet. Het e-book ‘Verlies en verder gaan. Het belang van begrip’ had zij aangevraagd. Ze vond het fijn om te lezen en het gaf steun door de herkenning. Bettine had zich ook aangemeld voor een van mijn webinars. De programma’s spraken haar aan en ze wilde hier graag meer over weten. Ze meldde zich aan voor een gratis strategiegesprek waardoor zij meer duidelijkheid kreeg in haar situatie en wat haar verder kon helpen.

Nieuw perspectief
Ik vertelde Bettine over de mogelijkheden van de programma’s en het resultaat wat zij hiermee kon behalen. Nieuw perspectief is enorm belangrijk als lichtpuntjes moeilijk te vinden zijn. ‘Dit was echt iets voor haar’ zei ze.

Ze vond het fijn dat er dan voldoende tijd en aandacht was voor haar situatie en er stap voor stap gewerkt werd aan nieuwe vooruitzichten. Het was belangrijk voor haar dat ik begreep waar zij het over had: ‘Jij hebt immers je zoon verloren.’

Kwaliteit en maatwerk
Wat kost nu dit jaarprogramma vroeg ze. Ik vertelde wat haar investering zou zijn. Dit verbaasde haar. Ik legde haar uit dat ik veel persoonlijke aandacht en tijd geef. Het zijn niet alleen de contactmomenten, maar ook tussendoor besteed ik tijd aan haar en haar situatie. De kwaliteit en opzet van het programma maakt dat het fijn en prettig is om te volgen. De ‘extra’s’ die je erin krijgt maken het leuk en inspirerend. Het programma is exclusief op maat gemaakt, het sluit aan op de persoonlijke situatie en veranderwensen. Elk verlies is uniek en de omstandigheden ook. Maatwerk past hierbij en maakt het juist waardevol waardoor het beste resultaat wordt behaald.

Mindset
Mensen zijn vaak onbekend met deze manier van werken en dat veroorzaakt twijfels. Het is vanzelfsprekend dat een mooie vakantie in het buitenland geld kost; hetzelfde geldt voor materiële zaken. Investeren in jezelf, in welzijn wat je nodig hebt vraagt een andere mindset.

‘Het is een bewuste keuze om het belang én de waarde hiervan te willen inzien. Het vraagt moed om de stap ook daadwerkelijk te zetten.’

Motivatie en commitment
Bettine wilde er graag over nadenken en dat vind ik altijd prima. Motivatie en commitment is nodig en erg belangrijk wanneer je een stap vooruit wil maken. Het is voor mij altijd een voorwaarde om te starten met de samenwerking. Ervoor gaan, écht willen werken aan verbetering met aandacht voor veranderwensen. Ik vond het heel begrijpelijk dat Bettine dit wilde bespreken met haar man.

Waardering en respect
In de reguliere zorg is de hulp anders geregeld. Veel mensen hebben hier gelukkig baat bij, maar dat geldt niet voor iedereen. Die mensen zie ik vaak in mijn praktijk. Door eerdere tegenvallende ervaringen hebben zij twijfels of dit hen dan wel zal helpen. Ik vertel hen dan eerlijk dat ik nooit garanties vooraf kan geven. Ik zou dan een ‘glazen bol’ moeten hebben waardoor ik in de toekomst kan kijken.

Wat ik wel kan doen is terugkijken en dát doe ik met plezier! Ik heb enorm veel waardering en respect voor de mensen die een stap vooruit hebben gezet in een van mijn programma’s. Praktische handvatten en inzichten gaven hen zicht op een nieuwe koers en hadden positieve gevolgen voor hun relaties, werk en dagelijks leven. Zij toonden zich kwetsbaar, maar ook gemotiveerd om het nieuwe perspectief te ontdekken. Dit was ook wat ik Bettine gunde, ik wilde haar graag helpen, maar zij moest zelf een keuze maken.

Zij ging ervoor!
Na twee dagen belde Bettine mij op. Zij ging ervoor, het voelde goed. Het was spannend, maar zij had er vertrouwen in.

‘Zij begreep dat de waarde van het programma veel meer was dan de investering die dit van haar vroeg.’

Ik was blij voor Bettine en zei dat ik graag met haar in gesprek ging. Inmiddels is dit ruim een jaar geleden. Bettine heeft het jaarprogramma afgerond en is blij dat zij deze stap genomen heeft. Het gemis en verdriet om haar dochter blijft, maar er heeft herstel plaatsgevonden. Bettine voelt zich sterker en evenwichtig: er is een nieuwe balans waarbij vreugde naast verdriet kan bestaan. Daarbij heeft ze nieuw perspectief ontdekt: een oude wens krijgt aandacht waardoor zij mettertijd haar werk wil aanpassen.  Ik vind het geweldig en geniet van haar resultaat.

Zin in het leven
In de eindevaluatie vraag ik altijd of mensen het programma dat zij doorlopen hebben, de investering waard vinden. Bettine antwoordde hierop direct met een volmondig ‘Ja.’

Zij had het niet willen missen, het heeft haar zoveel geholpen in zo’n moeilijke periode. Aan lotgenoten zou zij het jaarprogramma zeker aanbevelen.

Met dat antwoord was ik natuurlijk blij! Hier doe ik het voor: mijn ervaring en deskundigheid inzetten en met behulp van positieve toekomstgerichte gesprekken mensen weer vertrouwen geven dat het beter wordt. Er is dan weer zin in het leven.

Ben jij zover?
Als jij nu ook in een situatie verkeert waarin je na ingrijpend verlies heel graag nieuw perspectief wil ontdekken, dan hoop ik dat je herkenning vindt in het verhaal van Bettine.

Daarbij wil ik je helpen om een eerste stap vooruit te maken. Tijdelijk krijg je nu de kans om een gratis en vrijblijvend strategiegesprek aan te vragen. We bespreken hierin het volgende:

  • Kansen en mogelijkheden voor je veranderwensen.
  • Obstakels en problemen die jou tegenhouden actie te ondernemen
  • Perspectieven die waardevol zijn om aandacht te geven
  • Stappen die je kunt zetten om snel in actie te komen

Er is slechts plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Meer informatie vind je hier.

Hartelijke groeten,

Vera

Over de schrijver
Reactie plaatsen