arrow_drop_up arrow_drop_down
15 december 2019 
in Blog

Kerst in Niemandsland

Een jaar gaat altijd zo snel voorbij, ook al is er heel veel in gebeurd. Wanneer je verlies nog niet zo lang geleden is, heeft Kerstmis vaak zijn glans verloren. Je vraagt je af of het ooit beter zal worden. De wereld om je heen gaat door en zelf zit je in een soort Niemandsland, dat jij als enige lijkt te zien.
Het is er niet fijn, je voelt je niet of minder verbonden met de mensen om je heen. Er is een onzichtbare afscheiding die alleen voor jou voelbaar is. Soms wordt dit ook een reële werkelijkheid bij kwetsende opmerkingen en onbegrip voor jouw situatie.

Het is moeilijk en haast onmogelijk om dan naar Kerstmis uit te kijken. Er is immers zoveel veranderd. Je geliefde kind, partner of dierbare is er niet meer en daar deelde je juist zoveel mee. In het gezin klopt de samenstelling niet meer. Er is een groot gat geslagen in het complete gevoel van samenzijn. Er is geen keus en je moet verder, voor je andere kinderen, familie etc.

Hierbij hoor jijzelf ook in het rijtje te staan. Je overleden dierbare zou niet anders willen dan dat jij goed voor jezelf zorgt en probeert er wat goeds van te maken.

Natuurlijk is dit de eerste periode heel moeilijk. Je wil wel, maar het verlies drukt zo zwaar op alles wat je doet. Toch is dit het beste wat je kan doen: aandacht geven aan je verlies en de gevolgen, daarnaast proberen je leven weer op te pakken. Stapje voor stapje, je zal merken wanneer de tijd verstrijkt, dat dit je steeds beter afgaat. Je wordt sterker in het dragen van verlies, hierdoor ontstaat ruimte en energie om je leven opnieuw vorm te geven.

Zelf heb ik dat ook ervaren, meerdere malen na verlies. Hulp heeft ertoe bijgedragen dat het ons is gelukt: een nieuwe balans vinden. Het vroeg tijd, maar het voelt goed. Leren leven met heel verdrietig verlies is mogelijk. Het gemis blijft altijd, daarnaast is er die levenskracht die uitzicht geeft op de mooie en goede dingen die er ook zijn.

Weer zin in het leven en ervaren en beleven wat fijn en goed is. Dat is de grote opdracht die je na ingrijpend verlies te wachten staat. Hier aandacht aan geven is belangrijk. Je moet dit zelf doen, maar je hoeft het niet alleen. Hulp vragen is oké en is dapper, omdat die eerste stap vaak het moeilijkste is. Ik vind het altijd heel bijzonder wanneer na de eerste aarzeling, de twijfel verdwijnt en ik mensen op zie bloeien en krachtiger zie worden. Sterk, zelfbewust en staan voor hun wensen en idealen. Het is allemaal mogelijk, de keuze is echter aan jou. Gun jezelf de tijd én hulp om te leren leven met verlies. Elke stap vooruit is er een gewonnen en leidt naar nieuw perspectief. Het niemandsland verdwijnt, jij mag zijn wie je bent en kiezen wat voor jouw belangrijk is.

Ik wens je liefdevolle Kerstdagen toe,

hartelijke groeten,

Vera

PS Wanneer het niet lukt om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken en je hier graag hulp bij wil, twijfel dan niet en vraag het gratis perspectiefgesprek aan. Je bent welkom!

Over de schrijver
Reactie plaatsen