arrow_drop_up arrow_drop_down
22 april 2017 
in Blog

'En dan was daar die lente...'

De  lente nodigt uit om stappen te nemen of plannen te maken. Het kriebelt om weer te gaan hardlopen of wandelen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat rouw een risicofactor is voor de gezondheid, vooral tijdens de eerste maanden na het verlies (Maes & Jansen, 2014; Ze zeggen dat het overgaat). Een verlieservaring is stressvol en vraagt om aanpassingen, dit kan je heel erg vermoeien

Genieten van de lente, het nieuwe groen, lammetjes en meer, het is niet altijd zo geweest.

Sjoerd overleed in maart toen de lente net was begonnen. Het verlies was intens, het was onbegrijpelijk om te bevatten. De wereld was écht onherkenbaar veranderd.
Hoe kon zoiets nu in de lente gebeuren? Een periode waarin nieuw leven zich laat zien. Het kon niet en mocht niet. Helaas, ik kreeg geen kans, ook geen hele kleine, om de tijd terug te draaien.
En dan was daar die lente, een lente die op niets leek zoals deze hoorde te zijn. Je zag groen en ook de zon, maar voelde zwart en duisternisHerken jij dat?

 Verantwoordelijkheden en zorg voor ons gezin vroegen aandacht. Ik ben dankbaar dat wij samen ons leven weer vorm konden geven. Natuurlijk ging hier tijd overheen en was er de vermoeidheid ik schreef hier eerder een blog over. Wij hebben ook hulp gezocht en gevonden. Er ontstond nieuw perspectief en dat gaf hoop.

Hoe ga je dan verder?
Het is doen wat belangrijk en nodig is. Hierbij hoort ook goed voor jezelf zorgen. Dat is lastig wanneer je weinig energie hebt en er ook geen plezier in beleeft. Toch is het de enige weg vooruit.
Je leven opnieuw vorm geven gaat stap voor stap. Wandelen in de natuur beleef je niet als voorheen, maar je weet dat het goed voor je is, dus ‘blijf je lopen.’ Door dat te doen gebeurt er op een gegeven moment toch een soort van wonder. Langzaam maar zeker ontstaat er een nieuwe balans, een nieuw evenwicht waarbij je leert leven met verlies.
Er is aandacht en ruimte voor gemis en heimwee, daarbij krijgt de natuur en andere goede mooie dingen weer betekenis.

Obstakels zijn er ook, bijvoorbeeld wanneer hulpverlening tegenvalt doordat er geen ervaringsdeskundigheid is. Ik hoor het vaker in mijn praktijk: ‘Ze weten niet wat het is.’
Heel begrijpelijk, meevoelen is mogelijk, maar hoe kun je verlies invoelen als je het niet hebt meegemaakt. Juist na ingrijpend verlies is het de levenswijsheid en ervaringsdeskundigheid die geloofwaardig is en overtuigt waardoor de ‘reddingsboei’ binnen bereik komt.
Het is helend en troostend als je een lotgenoot ziet of spreekt die je écht begrijpt én die heeft leren leven met verlies. Dat geeft moed en vertrouwen en dat helpt in verder gaan.

Zoals ik zei vraagt rouw met alle veranderingen die er zijn enorm veel energie. Om hier aandacht aan te geven heb ik een gratis videotraining gemaakt: ‘Meer rust & energie na verlies.’ Hierin krijg je tips en inspiratie om een kleine haalbare stap te maken. Ik hoop dat deze je goed doet en een begin is voor meer energie, waardoor ook de lente weer zichtbaar wordt.

Vera

Over de schrijver
Reactie plaatsen