arrow_drop_up arrow_drop_down
9 september 2017 
in Blog

De terugkeer

Terugkeren naar je werkplek, weer leidinggeven aan je team en afdeling. Het is een moeilijke stap na ingrijpend verlies.

Wil je dit, kan je dat wel en is dit nog de goede plek voor jou? Het zijn vragen die kunnen opkomen bij het hervatten van werk. Wat kan jou hierbij helpen?

Rouw is nauw verbonden met werk omdat verdriet en gevoelens ermee naartoe worden genomen; je kan ze niet thuis ‘achterlaten.’ Was het maar zo eenvoudig, maar zo werkt het niet.

Rouw is geen ziekte, maar een normale reactie op verlies. Rouw kan zich wel als ziekte ontwikkelen, er is dan sprake van gecompliceerde rouw. In het boek ‘Rouwregels’ wordt dit als volgt omschreven: ‘Bij gecompliceerde rouw ervaart iemand langdurig (ernstige) problemen in het dagdagelijks functioneren’ (Wielink, Wilhelm, 2015). Het is hierbij wel belangrijk dat deze conclusie niet te snel wordt gemaakt.

Wanneer begin je weer met werken en hoe pak je dit op? Lukt werken en leidinggeven nog als concentreren moeilijk is en je gedachten vaak afdwalen naar je overleden kind of dierbare.

Ieder verlies is uniek en de situatie en omstandigheden ook. Er zijn dan ook geen standaardregels wanneer je weer kan gaan werken. Van belang is dat er geen vergelijkingen worden gemaakt over rouw, verlies en hoe deze dan zou moeten verlopen. Rouwen vindt plaats door de tijd en kent daarom geen einddatum.

Sociale steun na verlies is belangrijk voor ons draagvermogen en veerkracht: secure bases noemt George Kohlrieser, Amerikaans klinisch- en organisatiepsycholoog dit. Op het werk is deze veilige basis van belang als fundament voor geborgenheid en om de uitdaging weer aan te kunnen. Uit onderzoek (Neijenhuis 2011) blijkt dat 50% collega’s als krachtbron ervaart en 45% de leidinggevende.

Hoe moeilijk het ook is: werken kan heilzaam zijn wanneer er begrip voor je is en verdriet er mag zijn. Afleiding brengt je verder in de tijd en verbondenheid geeft steun.

Wat kun je nu zelf doen om na verlies weer aan het werk te gaan.

  • Iets wat je eigenlijk al weet, maar ook moet doen: ‘Je eigen gevoel volgen en tegelijkertijd je verstand blijven gebruiken’ (Rouwregels, 2015). Neem de tijd om na te denken en naar je gevoel te luisteren.
  • Zoeken naar zekerheden, zoals ook Wielink schrijft. Ankerpunten waar je op kan vertrouwen in de nieuwe werkelijkheid na ingrijpend verlies.
  • Laat weten wat je nodig hebt, collega’s en leidinggevenden weten dan beter wat ze wel of niet moeten doen. Het is voor jou, maar ook voor hen een nieuwe situatie waarin meegeleefd wordt en naar ieders vermogen op wordt gereageerd. Geef hierbij je grenzen aan, ook al is dit niet eenvoudig in een situatie waarin je je kwetsbaar en verdrietig voelt.
  • Manu Keirse, klinisch psycholoog, geeft het advies om de eerste keer samen met een collega de ‘eerste stap’ over de drempel te zetten (Helpen bij verlies en verdriet, 2017). Het maakt die eerste moeilijke stap wat beter hanteerbaar.

Persoonlijk heb ik ook ervaren hoe belangrijk steun en begrip is na ingrijpend verlies. Ik schreef er eerder over in het artikel ‘Zoektochten na verlies.’ Na een periode van afwezigheid heb ik stap voor stap mijn werk weer opgepakt. Het vroeg tijd, tijd die nodig en belangrijk was voor herstel. Terugkijkend is het heel goed geweest dat ik vrijheid en ruimte kreeg. Hierdoor kon ik haalbare stappen maken. Ik kreeg de kans een begin te maken met leren leven met een onherstelbaar groot verlies. Dit gaf niet alleen rust in de thuissituatie, maar ook motivatie om aan het werk te gaan.

In mijn (online) programma’s is er ook aandacht voor dit thema: werk hervatten of een nieuwe uitdaging aangaan omdat het oude ‘niet meer past’ in de nieuwe realiteit. Regelmatig hoor ik de wens om de dagelijkse activiteiten aan te passen, een nieuwe vorm te vinden die aansluit bij wie je nu bent met al je ervaringen. Er is behoefte aan nieuw perspectief dat vooruitzichten biedt. Een balans in verlies en verder gaan, een evenwicht waarin ruimte is voor rouw en gemis alsook goede momenten en (werk)plezier. Er is dan weer zin in het leven en vertrouwen dat het beter wordt.

Voor degenen die nu in de situatie verkeren om na verlies weer aan het werk te gaan hoop ik dat dit artikel inspireert en steunt door de erkenning en herkenning die je erin vindt.

Hartelijke groeten,

Vera

Over de schrijver
Reactie plaatsen